(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Tavaszi nagytakarítás- ablakok és függönyök

2019. április 05. - zöldülő

Ablakpucolás, függönymosás- éljen a tavaszi nagytakarítás!

20190404_184257_3.jpg

Mindenki más módszerre esküszik, hogy könnyen és gyorsan túl legyen rajta. Nálam a mikroszálas törlőkendő a csodafegyver az ablaktisztításhoz- tisztítószer nélkül tiszta lesz az ablaküveg (működéséről itt). A függönymosás még nem megy sajnos teljesen környezetbarát szerekkel, de kísérletezek.

Mielőtt nekifogok az ablaktisztításnak, első a függönyök leszedése és összehajtogatása, az összes ablakról amit egyszerre meg szeretnék tisztítani, így egész program lesz, nem mosom külön-külön őket. Az összehajtott függönyöket mosógépbe teszem, és kímélő programon (kézi mosás, 30 ˙C) kimosom őket. Ha nagyon szürkék, esetleg foltosak, előáztatok: mosószert és sütőport szórok a vízbe, ebben áznak 15-20 percet. A mosógépbe is mehet a sütőpor (egy csomaggal szórok a dobba a függönyökre), folyékony mosószer és öblítő. Indulhat a mosás.

Jöhet az ablakpucolás: létra, egy vödör kézmeleg, tiszta víz, rongy a lemosáshoz (pamut anyag, kiselejtezett póló például), mikroszálas kendő. A mikroszálas kendő sok helyen beszerezhető, nekem nagyon bevált, nem is használok ablaktisztító szereket. Az ára a több éves használat alatt bőven megtérült már (néhány éve 1000-1500 Ft körül volt két darabos csomag akcióban az egyik nagyáruházban, ott jutottam hozzá). Fontos, hogy csak tiszta vízzel használjuk és öblítőszer nélkül mossuk ki használat után (kézzel a legjobb, így nem szedi össze a szöszöket más anyagokról). A keretek lemosásához, ha szükséges, gyenge mosogatószeres vizet használhatunk.

Lemosom a kereteket, majd az üveget tiszta vízzel, száradás előtt áttörlöm a kendővel és meg is van (leírni persze gyorsabb...)

Mire az ablakok elkészülnek, a mosógép is végez: a gyengén kicentrifugázott (nálam ez 500 fordulat, rövid centrifugálás, a víz ne csöpögjön belőlük) függönyöket még nedvesen felteszem a karnisra, így szépen kilógja magát, nem lesz gyűrött. A gyűröttség persze a függöny fajtájától is függ! Én kevéssé vagy egyáltalán nem gyűrődő anyagú függönyöket választottam, illetve olyat, aminek az alján a minta nehezebb, így "kihúzza" az anyagot (találkoztam már ólomzsinóros megoldással is, szépen áll a függöny és ebben az esetben is hasznos)- van rossz tapasztalatom függönyvasalás terén, soha többet. Persze amíg az egyik függönyt rakom fel, a többit kiterítem, hogy addig se gyűrődjön.

Már meg is vagyunk. Az ablakok tiszták, áradhat a napfény, a függönyök fehérek és illatosak, hát kell ennél több? Talán egy jól megérdemelt kávé/tea/csoki a munka után... és kérjük az égieket, hogy ne pont ma küldjenek esőt.

süti beállítások módosítása