(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Ecet, te csodás

2019. április 02. - zöldülő

Gyerekkorunkban a szomszéd srác azzal szórakozott, hogy a játéktartalmú csokitojások (akkor még csak egy fajta volt és az is ritkán) sárga kapszuláinak egyik felébe sütőport, másik felébe ecetet öntött, gyorsan összecsukta és eldobta, majd várta a "robbanást"... azt hiszem, ennél praktikusabb felhasználási módja is van az ecetnek. Nézzük, én mire használom.

Kémia tanulmányainkból tudjuk, hogy az ecet sav, ami oldja a vízből kivált karbonátokat- a vízkövet. Azaz mindenhol használhatjuk, ahol erre van szükség- és nem terheljük komolyabb vegyi anyagokkal a környezetet és magunkat.

Vízforraló: 10%-os ecetet öntök bele, hogy ellepje a főtőszálat vagy a vízköves felületet. 2 órát hagyom állni, majd felforralom (nyissunk ablakot). Kiöntöm az ecetet és vizet forralok, hogy az ecet-ízt és szagot eltüntessem (a felforralt vizet én mosogatásra használom- ha már úgyis forró).
Kávéfőző-átmosáshoz is használható, persze ez erősen típusfüggő (a gyártói ajánlás ellenére már kapszulás kávéfőzőt is tisztítottam vele- mindenki eldöntheti, vállalja-e a rizikót). Ecet (10%) és víz 1:1 arányú keverékét főzöm le a géppel, majd sima vízzel megismétlem (íz és szag eltávolítás).
Mosógép-tisztításhoz 1l 20%-os ecetet öntök a dobba, majd elindítok egy üres, 60 ˙C-os programot (a 90 ˙C-os program szerintem túl hosszú). Ezt kb kéthavonta elvégzem.
Fürdőszobai, konyhai felületek, csapok, kád, zuhanykabin vízkőtelenítéshez is bevált, tömény ecettel törölgetem át a felületeket. Töltöttem már szórófejes flakonba is (ekkor kissé hígítva), de ebben az esetben nagyon irritálja az orrot és a légutakat (a porlasztás miatt), ha bírjuk, használhatjuk (nyitott ablak és esetleg maszk használata mellett). Utána vizes áttörlés, öblítés következik.

Nem csak a vízkövet oldja, más esetekben is hasznos.

Eldugult, beszűkült lefolyót tisztítottam vele: szódabikarbónát szórunk a lefolyóba ( kb 2-3 teáskanál), majd kb 1 dl 10%-os ecetet öntünk rá (jól felhabzik a gázképződés miatt). Állni hagyjuk egy ideig, majd forró vízzel öblítjük.

Új, főként élénk színű ruha első, kézi mosásakor a mosóvízbe 1 dl 10%-os ecetet öntök- ez "megfogja" a színt, kevesebbet "ereszt ki" a ruhadarab (később azért még "ereszt" némi színt- színfogó kendővel együtt ajánlott mosni- vagy kézzel, ha lehetséges). Utána öblítés elengedhetetlen, hogy eltűnjön az ecetszag (öblítővel, illóolajjal is lehet).

Sokan esküsznek rá, hogy az ecetnél jobb öblítőszer nem létezik- ezt még nem próbáltam (mint oly sok mindent), de egy esélyt adok neki (a mosódióval és házi mosószerrel együtt), beszámolok majd a tapasztalatokról.

Kutatom tovább a felhasználási módokat, hiszen mindig lapul a kamrában egy-két üveg ecet bevetésre várva.

süti beállítások módosítása