(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Víz, víz, tiszta víz...

2019. március 26. - zöldülő

Megdöbbentő adat, hogy a világ összes vízkészletének csupán 2-3%-a édesvíz, és ennek legnagyobb része is a sarkvidéken található, jég formájában.

Az is közismert tény, hogy a következő évek-évtizedek egyik, ha nem a legnagyobb kihívása a tiszta ivóvíz biztosítása lesz. Remélhetőleg, Magyarország okos vízgazdálkodással elkerülheti a katasztrófát, hiszen országunk felszín alatti vizekben, karsztvizekben, ásvány- és gyógyvizekben igen gazdag. Ennek ellenére, véleményem szerint, kötelességünk kerülni a vízpazarlást és gyerekeinket is megtanítani, hogyan takarékoskodjanak a vízzel.

Mit tehetünk- mit teszek én?

Első és legfontosabb, hogy ne is engedjük ki a csapon feleslegesen a vizet. Közhelyesen hangzik, de a legegyszerűbb mindig a megelőzés!
Sokat tehetünk már egy kis beruházással is: szereljünk perlátort a csapokra. Ezzel csökkentjük az átfolyó víz mennyiségét, miközben alig vesszük észre. A zuhanyrózsát is érdemes víztakarékosra cserélni. Emellett figyeljünk a csapokra, WC-tartályokra, tartsuk karban őket, hogy feleslegesen ne csöpögjenek.
Ha tehetjük, zuhanyozzunk: gyorsabb és egészségesebb mint a kádfürdő, és csak negyedannyi víz szükséges hozzá. Nálunk, mivel kisgyerek van a családban, elkerülhetetlen a fürdés (bár amióta biztonságosan áll, szeret zuhanyozni is). Még a gyerekkádban fürdetem, a fürdővizet pedig később felhasználjuk szürkevízként, WC-öblítésre. Ugyanígy, ha kézzel mosok, öblítek ki valamit, annak a vizét is WC-öblítésre használjuk (ésszerű kereteken belül, ha elfogyott a szürkevíz, normál módon öblítünk...). Kicsit macerásabb, de annyival nem, hogy csak úgy kiöntsük feleslegesen. Ha már WC-öblítés: a tartály is hatalmas víznyelő. Fontos, hogy víztakarékos, szabályozható legyen, sőt fokozhatjuk a takarékosságot, ha a tartályba egy vízzel feltöltött műanyag palackot teszünk (ha befér, ha nem, akkor valószínűleg mér elég víztakarékos így is).
Fogmosáshoz poharat használunk: 2 dl bőven elég öblítésre és a fogkefe kimosására is.
A mosást igyekszem "zöldíteni", a mosógépet csak akkor indítom el, ha tele van (ezt mondjuk totyogó mellett nem nehéz kivitelezni). Színfogó kendőt használok (lásd korábbi bejegyzésemet: Színfogó kendő fillérekből), hogy egyszerre moshassam a kissé különböző színű ruhákat, kivétel a fehérek, ezeket egy programmal külön mosom, és a nagyon színesek, például a pirosak (kézzel mosom őket, ha csak 1-2 db van és nem jönne össze egy egész adag). További cél a mosószerek és öblítők környezetkímélőre cserélése- még gyűjtöm az ötleteket- és a bátorságot, hogy kipróbáljam.
Mosogatáskor is spórolhatunk: ne mosogassunk folyóvíz alatt, inkább engedjük a mosogatómedencébe a mosogató- és öblítővizet is (ha kétmedencés a mosogatónk- nekem igen), az edények ugyan olyan tiszták lesznek, mint folyóvíz alatt, ha betartjuk a mosogatási sorrendet. Ha többszemélyes háztartásunk van, érdemes mosogatógépre beruházni: időt, energiát és pénzt spórol. Sok gép rendelkezik energiatakarékos (eco) programmal, ennek a legoptimálisabb a víz-, energia és mosogatószer-felhasználása.
A zöldségek, gyümölcsök tisztításakor is érdemesebb egy tálban megmosni őket, én a mosóvizet a növényekre szoktam önteni.
Ha van kertünk, vagy erre alkalmas helyünk, célszerű összegyűjteni az esővizet: a növények hálásak lesznek. Fontos a zárt edény vagy tartály, ha nem akarunk szúnyogokat is tenyészteni. Nálunk egy nagy tartály (csappal ellátva) tölti be ezt a szerepet, amibe bevezettük az esőcsatornát, így a tető felületéről gyűjti a csapadékvizet.

Figyeljünk a szennyvízre is: ne öntsünk semmit a csatornába, ami nem oda való: olajat, vegyszert, gyógyszert, veszélyes anyagokat. Persze a háztartási vegyszerek (látszólag) kikerülhetetlenek, de erre jó megoldás lehet, ha természetes megoldásokat keresünk helyettük- én is ezen vagyok (kísérletezem velük és gyűjtöm az ötleteket).
Az olajat összegyűjtve leadhatjuk egy töltőállomáson (motorolajat és étolajat is), a gyógyszerek a gyógyszertári gyűjtőbe valók, a többi veszélyes anyagot adjuk le egy hulladékudvarban.

Ha a fentiekre figyelünk, magunknak és a környezetünknek is jót teszünk: kevesebb folyik el a zsebünkből pénz formájában és több iható víz marad az utánunk jövő generációknak.

süti beállítások módosítása