(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Én kis kertet... cukkini termesztése

2019. április 12. - zöldülő

Zöld, hengeres, hosszúkás termés. Nem, nem az uborka, annál sokoldalúbb- a cukkini

Néhány évvel ezelőtt anyukám kezdte termeszteni a cukkinit- és nagyon megszerettük. Kevés munkával sok-sok finom, vegyszermentes cukkinire tehetünk szert. 

cukkini01_2.jpg

Vethetjük a cukkini-magot közvetlenül szabad földbe, de palántát is nevelhetünk és kiültethetjük. Előbbi esetben kevesebb a dolgunk, utóbbi nagyobb biztonságot ad és előbb érlel termést. 

Szabadföldi vetés esetén április közepe- végétől ültethetjük a magot, 2-3 szemet egy fészekbe. Palántaneveléshez április elején ültessünk 2-3 szem magot kiürült tejfölös vagy joghurtos pohárba, esetleg kartonhengerbe (WC-papír vagy papírtörlő guriga- bővebben a palántázásról itt), meleg, napos helyen hamarosan kibújik a palánta. Tartsuk nedvesen a földjét, és három-négy hét múlva már ültethetjük is a kertbe (májusban, fagyosszentek után). 

A cukkini növénynek hozzávetőleg 1-1,5 m2 helyre van szüksége, tövenként. Nem futónövény, mint az uborka, így támasztékot vagy lugast nem igényel. Világos, napfényes helyet kedveli a kertben. Akinek nincs kertje, de van (nagy) erkélye, nagyobb ládában, cserépben (kb 80 cm átmérőjű, szélességű már elég lehet) is kipróbálhatja a termesztést. 

A növény nagyon szereti a vizet. Mivel a termés kb 80 %-a víz, így főként az érés időszakában bőven kell locsolni. A locsolás mellett a tövek környezetét gazmentesen kell tartani (gyomlálással, kapálással), kifejlődésük után a hatalmas levelek maguk is jó talajtakarók. Érdemes talajtakarást (szalma, széna, esetleg száraz fű, mulcs) alkalmazni, ezzel a gaz ellen is védekezhetünk, valamint segít a talaj nedvességének megőrzésében.

A termések júniustól kezdenek megjelenni a töveken, a hatalmas, sárga színű termős virágok tövén. Nagyon hálás,a fagyokig rendszeresen terem, feltéve, hogy szorgalmasan locsoljuk. Amint a termések megjelennek, szedhetjük: virága is felhasználható töltve, a cukkinik pedig mérettől függően más és más fogásnak tökéletesek. 

20190412_121226_2.jpg

Hogyan készítsük el? Rántva, sütve, grillezve, rakottasnak, lecsóba, tésztákhoz, töltve, fasírtnak... de savanyítva is nagyon finom. Frissen, a bokorról szedve az igazi, de a néhány napos, egy hetes tárolást is jól bírja. Ha zöldségesnél vagy boltban jutunk hozzá, nyomkodjuk meg a termést: ha szivacsosnak érezzük, már valószínűleg öreg, nem túl élvezhető. Akkor jó, ha szép élénk zöld és kemény a tapintása.

Tartósítani a savanyításon kívül fagyasztva lehet. Nálunk kockára vágva (tésztákhoz, lecsóhoz) és reszelve/gyalulva (fasírthoz) található meg a mélyhűtőben. Mivel a nagy része víz, így kiolvasztáskor sok levet ereszt, nagyobb mennyiségre lehet szükségünk mint a friss változatából.

Próbáljátok ki- jó lesz!

(Kép 1: innen, Kép 2: saját fotó)

süti beállítások módosítása