(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

A nagy kihívás- le a műanyagokkal!

2019. április 23. - zöldülő

"Mert ez műanyag!"- szól a régi szlogen. Manapság talán nem is létezik olyan, ami 100%-ban műanyagmentes (na jó, létezik, csak kevés). Nem is gondoltam, mielőtt belevágtam a "zöldítésbe", hogy gyakorlatilag nincs olyan területe az életünknek, ahová a műanyag be nem szivárgott volna- szó szerint, nemcsak képletesen. Elég csak a vizeinkben lévő mikroműanyag-szennyezésre gondolni.

plastic.gif

De álmodjunk nagyot, próbáljuk meg lecsökkenteni a műanyag-felhasználást amennyire lehet. Itt is, mint a hulladékcsökkentés többi területén, a legfontosabb kulcs az 5R. Refuse, reduce, reuse, repair, recycle- vagyis utasítsd vissza, csökkentsd, használd újra, javítsd meg, végül hasznosítsd újra. 

Na persze, könnyű mondani... de megvalósítani? Azt is- apró lépésekkel észre sem veszed, biztattam magam. És tényleg!

Elsőként érdemes alaposan átnézni a szemetünket- a műanyag szekciót. Mivel szelektíven (ugye?) gyűjtünk, ez nem lesz túl nehéz- ellenben megdöbbentő. Nekem az volt... Ezen kívül jó, ha tisztában vagyunk a műanyagok fajtáival és szelektálhatóságával.

Mi volt az első lépés? A műanyag palackok. Évekig rengeteg cukros löttyöt megittunk (sajnos...), kartonszámra vettem a jegesteát a nagyáruházban- egy-két szelektíves zsák csak összetaposott műanyag palackokkal telt meg (nálunk kéthetente-havonta van szelektívhulladék-szállítás). Nem volt könnyű, de látványos lett az eredmény. Mire váltottunk? Elsősorban vízre- csapvízre. Víztisztító kancsóval kombinálva nem lesz szükség palackos vízre (igen, az is műanyag- de a havi 1 zsák palack helyett még mindig jobb), de anélkül is tökéletes (mint tudjuk, Magyarországon a csapvíz a legjobban ellenőrzött élelmiszer).
Csecsemőknek, kisgyerekeknek forralva majd visszahűtve adható, egyéves kor után a lányomnak sima csapvizet adtam, forralás nélkül (amióta van,a víztisztító kancsót használom, szűrt vizet iszik).
A másik- a tea. Sajnos nagy teafogyasztó vagyok, ez nem változott- de én készítem. Így csak a citromlé palackja (citrommal kellene kiváltani...) kerül a szemetesbe. Filterből olyat választok, ami teljes egészében papír és textil (nincs fémkapocs, műanyag), vagy csak párnácska (szálas tea teatojásban lesz a következő lépés), csomagolása papír. A cukor csomagolása szintén papír (csak papírzacskósat veszek).

A következő nagy lépés a bevásárlás területe. Műanyag szatyrok és zacskók: utasítsd vissza.
A szatyrokat még csak-csak könnyebb kiküszöbölni: nem veszek, nem kérek vagy ha kérdezik, visszautasítom. Ehelyett saját szatyrot viszek (vászon, újrahasznosítható műanyag, esetleg kosár), és tartok mindig a táskában, autóban (itt egy kis összefoglaló a tudatosabb vásárlással kapcsolatban). Sajnos nem mindig tudom elkerülni a szatyrot (főként, hogy a családban mások is vannak, akik esetleg nem figyelnek annyira, mint én): ebben az esetben a megfelelő méretűekből szemeteszsák lesz- így legalább abból kevesebbet használunk. Éppen ezért a mosogató alatt van egy jó nagy szatyor, tele szatyrokkal... ismerős? Legalább újrahasználtuk őket.
A zacskókkal már nehezebb a dolgom: egyelőre szinte mindenhol abba vásárolhatunk pékárut, zöldséget-gyümölcsöt. Ahol van papírzacskó a pékáruhoz, ott azt választom. A nagy terv pedig ezeknek a zacskóknak a teljes kiváltása textilzsákokkal (folyamatban a projekt). Itt is előkerül az újrahasználat: a tiszta, szakadásmentes zacskókat fagyasztásra használom- ide még nem találtam tökéletesebb tárolót. A zacskókon kívül fagyasztáshoz a műanyag dobozokat (jégkrémes, mindenféle ételes, elviteles) használom újra és újra, míg teljesen el nem használódnak és a szelektív hulladék közé kerülnek. 

Műanyag palackok, szatyrok és zacskók- ezek csökkentésével és szerencsés esetben elhagyásával máris sokat tettünk a hulladékcsökkentésért. Még sok a tennivaló, de mindig elindulni a legnehezebb.

(Kép innen)

süti beállítások módosítása