(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Hús-mentes: zöldségfasírtok

2019. március 30. - zöldülő

Szeretitek a fasírtot? A klasszikus, darálthúsos verziót? És próbáltad már zöldségekkel vagy gombával helyettesíteni a húst? Ha nem, próbáld ki, megéri! 

Én magam szívesebben cserélem zöldségre a húst, bár nem vagyok vegetáriánus. Persze teljesen nem hagyjuk ki az étrendből, de időnként kell egy kis változatosság. Mivel a fenntarthatóságra törekszem, így az idényzöldségeket igyekszem használni, vagy amit nyáron/ősszel eltettem.
Miből szoktam fasírtot készíteni? Répából, cukkiniből, karfiolból és gombából. Eddig ezeket próbáltam és mindegyik ízlett, így gyakran szerepel az étlapon (az idénynek megfelelő zöldségből persze).
A répa és gomba egész évben hozzáférhető, cukkini szezonja a nyár és az ősz, de lereszelve fagyasztóban tárolhatjuk (rengeteg vizet raktároz és ereszt kiolvasztáskor, így a fagyasztott cukkiniből jóval több mennyiség kell mint a frissből), karfiol május-júniustól (ez is fagyasztható). 

Íme néhány fasírt recept és egy kakukktojás! (A fasírtkészítésnél a mennyiségeket nem szoktam mérni, csak "szemre" illetve állagra készítem, de próbáltam közelítő mennyiségeket megadni.) A fűszerezés saját ízlés alapján variálható, a durvább zsemlemorzsa nálam az előző bejegyzésemben szereplő "maradék" (ami a ledarált zsemlemorzsa kiszitálása után marad-kissé beáztatott kenyérrel, zsemlével helyettesíthető, de a "sima" morzsa is jó hozzá). 

 

Répafasírt

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 50 dekagramm sárgarépa
  • 1 darab tojás
  • . ízlés szerint só
  • . ízlés szerint bors
  • kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (durva)
  • kb 20 dekagramm zsemlemorzsa beforgatáshoz

Leírás:

A répát kisebb darabokra vágjuk és előfőzzük (annyira, hogy összetörhessük), villával összenyomjuk, hagyjuk kissé kihűlni. Hozzáadjuk a tojást és a fűszereket, valamint a zsemlemorzsát, amennyit felvesz (durvább morzsa jobban megfelel a célra), hogy formázható állaga legyen. Vizes kézzel golyókat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban sütjük míg aranybarna lesz.

 

Karfiolfasírt

Elkészítési idő:

Előkészítés: 20 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 darab tojás
  • . ízlés szerint só
  • . ízlés szerint bors
  • kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (durvább)
  • kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (beforgatni)

Leírás:

A karfiolt rózsáira szedjük és előfőzzük, villával összenyomjuk, hagyjuk kissé kihűlni. Hozzáadjuk a tojást és a fűszereket, valamint a zsemlemorzsát, amennyit felvesz (durvább morzsa jobban megfelel a célra), hogy formázható állaga legyen. Vizes kézzel golyókat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban sütjük míg aranybarna lesz.

 

Gombafasírt

Elkészítési idő:

Előkészítés: 30 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 1 csomag gomba (csiperke vagy laska)
  • 1 darab tojás
  • . ízlés szerint só
  • . ízlés szerint bors
  • kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (durvább)
  • kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (beforgatni)

Leírás:

A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk. Olajon megdinszteljük kissé a finomra vágott hagymát, majd rádobjuk a gombát és megpároljuk. Ha a gomba puhára párolódott, levesszük a tűzről. Amint kihűlt, késsel összeaprítjuk (lehet késes mixerrel is). Hozzáadjuk a tojást és a fűszereket, valamint a zsemlemorzsát, amennyit felvesz (durvább morzsa jobban megfelel a célra), hogy formázható állaga legyen. Vizes kézzel golyókat formázunk, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Forró olajban sütjük míg aranybarna lesz.

 

Sajtgolyó

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc
Sütés / főzés: 15 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 25 dekagramm Sajt (trappista)
  • 1 darab tojás
  • . ízlés szerint só
  • . ízlés szerint bors
  • kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (beforgatni)

Leírás:

A sajtot lereszeljük (kisebb lyukú reszelőn), majd hozzákeverjük a tojást és a fűszereket. Vizes kézzel kisebb golyókat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, forró olajban aranybarnára sütjük.

 

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása