Szeretitek a fasírtot? A klasszikus, darálthúsos verziót? És próbáltad már zöldségekkel vagy gombával helyettesíteni a húst? Ha nem, próbáld ki, megéri!
Én magam szívesebben cserélem zöldségre a húst, bár nem vagyok vegetáriánus. Persze teljesen nem hagyjuk ki az étrendből, de időnként kell egy kis változatosság. Mivel a fenntarthatóságra törekszem, így az idényzöldségeket igyekszem használni, vagy amit nyáron/ősszel eltettem.
Miből szoktam fasírtot készíteni? Répából, cukkiniből, karfiolból és gombából. Eddig ezeket próbáltam és mindegyik ízlett, így gyakran szerepel az étlapon (az idénynek megfelelő zöldségből persze).
A répa és gomba egész évben hozzáférhető, cukkini szezonja a nyár és az ősz, de lereszelve fagyasztóban tárolhatjuk (rengeteg vizet raktároz és ereszt kiolvasztáskor, így a fagyasztott cukkiniből jóval több mennyiség kell mint a frissből), karfiol május-júniustól (ez is fagyasztható).
Íme néhány fasírt recept és egy kakukktojás! (A fasírtkészítésnél a mennyiségeket nem szoktam mérni, csak "szemre" illetve állagra készítem, de próbáltam közelítő mennyiségeket megadni.) A fűszerezés saját ízlés alapján variálható, a durvább zsemlemorzsa nálam az előző bejegyzésemben szereplő "maradék" (ami a ledarált zsemlemorzsa kiszitálása után marad-kissé beáztatott kenyérrel, zsemlével helyettesíthető, de a "sima" morzsa is jó hozzá).
Répafasírt
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 50 dekagramm sárgarépa
- 1 darab tojás
- . ízlés szerint só
- . ízlés szerint bors
- kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (durva)
- kb 20 dekagramm zsemlemorzsa beforgatáshoz
Leírás:
Karfiolfasírt
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 darab tojás
- . ízlés szerint só
- . ízlés szerint bors
- kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (durvább)
- kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (beforgatni)
Leírás:
Gombafasírt
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 1 csomag gomba (csiperke vagy laska)
- 1 darab tojás
- . ízlés szerint só
- . ízlés szerint bors
- kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (durvább)
- kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (beforgatni)
Leírás:
Sajtgolyó
Elkészítési idő:
Hány adagra elég?
Hozzávalók:
- 25 dekagramm Sajt (trappista)
- 1 darab tojás
- . ízlés szerint só
- . ízlés szerint bors
- kb 20 dekagramm zsemlemorzsa (beforgatni)
Leírás:
Jó étvágyat!