(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Házi pizza- egyszerűen nagyszerű

2019. április 28. - zöldülő

Ki szereti a pizzát? Vagy inkább: ki nem szereti? És otthon elkészíteni, olyan feltéttel és méretben, ahogy te szeretnéd? Jóval olcsóbban, mintha rendelnél? Jöhet?

Nagyon szeretjük a pizzát. Ezzel nem vagyunk egyedül, azt hiszem. Szerencsére a pizza nagyon "hálás"étel, ha otthon készítjük: szinte bármit "elbír" feltétként. 

20190428_124940_2.jpg

Lássuk először a tésztát. Semmi ördöngősség, nagyon egyszerűen elkészíthető. Némi kísérletezés után született meg a recept, ami nekem a legjobban bevált (a különböző receptoldalakon rengeteg recept fellelhető):

Hozzávalók:

- 40 dkg liszt (+ kb. 5 dkg a nyújtáshoz)
- 1 cs. szárított élesztő (vagy 5 dkg friss)
- kb. 2 dl langyos víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 ek. olívaolaj
- oregánó ízlés szerint (vagy pizza-fűszerkeverék)
- feltét ízlés szerint 

A lisztet elkeverjük az élesztővel (friss élesztő esetén is, nem kell külön futtatni), hozzáadjuk a sót, cukrot, oregánót, olajat végül a víz felét. Elkezdjük összegyúrni. A gyúrás során hozzáadagoljuk a maradék vizet, míg jól gyúrható, lágy (de nem ragacsos) tésztát kapunk. Lefedjük és kelni hagyjuk. Akkor jó, ha már kb. háromszorosára nőtt a tészta (ez szobahőmérsékleten nekem hozzávetőleg 40 perc volt).

20190428_102624_2.jpg

A tálból kivéve átgyúrjuk, majd egyforma részekre osztjuk. A tésztamennyiség 2 nagy, 3 közepes vagy 4 kisebb pizzára elegendő (ovális/kör alakban). Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tepsibe vagy sütőlapra tesszük (szilikon lap vagy sütőpapír kell alá, vagy lisztezzük be a tepsit).

20190428_114022_2.jpg

Előmelegített, forró sütőben sütjük (200-220 °C). Én a lapokat először elősütöm, így ropogósabb lesz a tészta. Ezután teszem rá a feltétet és sütöm még pár percig, míg a sajt ráolvad és megpirul.
Apropó, feltét! Gyakorlatilag két állandó eleme van: valamilyen szósz és sajt. A kettő közöttinek csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. A mostani pizzasütésnél két pizza készült (két közepes, a harmadik adag tésztát lefagyasztottam). Egyik verzió: tejfölös alap, (maradék) sült csirkemell, kukorica, sajt (feta és trappista). A másik: paradicsomos alap, szalámi, sonka, kolbász, kukorica és sajt (itt még sütés előtt az utóbbi):

20190428_124219_2.jpg

A tejfölhöz némi oregánót kevertem, a paradicsomos alap ebben az esetben ketchup, szintén oregánóval. Ha már lesz itthon paradicsom, abból fogok paradicsomszószt főzni rá, akkor lesz igazán egészséges. Ezen kívül a mozzarella lenne az ideális sajt, sajnos ahhoz ritkán jutok hozzá.

Ha a lefagyasztott tésztát szeretnénk felhasználni, egyszerűen olvasszuk ki szobahőmérsékleten, gyúrjuk át és süssük a fentiek szerint. Nem fog különbözni a friss tésztából készülttől.

A pizzák elkészítése kelesztéssel együtt maximum egy-másfél órát vesz igénybe, ha előre lefagyasztott tésztát használunk, fele idő alatt kész az ínycsiklandó házi pizza.

Vigyázat, hamar elfogy!

(Képek: saját fotók)

 

süti beállítások módosítása