(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Serpenyős gofri-mentés

2019. április 09. - zöldülő

Anyaaa, gofri! Ez a mondat (felszólítás?) szinte minden héten elhangzik nálunk. Sőt, van, hogy a gofrisütőt is sikerül kivarázsolni a szekrényből, mielőtt reagálhatnék...

Na de a legutóbbi gofrisütés majdnem kudarcba fulladt. Ugyanis a heti használattól a jó öreg (10+ éves) gofrisütő feladta... Még felmelegedett, de az első adag sütése közben úgy döntött, ennyi szolgálat pont elég volt, nem hajlandó tovább dolgozni.

De mi legyen a tésztával- és még fontosabb, hogyan eszik a gyerek így gofrit? Hogy mentesem a menthetőt, elővettem a hagyományos palacsintasütőt, és tettem egy próbát... Sikerült!

Gyakorlatilag gofri helyett helyes kis amerikai palacsintáim lettek, de ez nem rontotta az élvezeti értékét.

20190407_154600_2.jpg

Fontos tippek a serpenyőben sütéshez:

- A tészta gyorsabban sül mint a normál palacsinta, és nem is kell olyan forró serpenyő neki, közepes- vagy takarékláng (fokozat) bőven elég, miután a sütőt felmelegítettük.

- Egy kanál tésztát tegyünk a serpenyőbe, és kör alakúra "kenjük szét",hogy minél vékonyabb legyen. Egyszerre nekem két palacsinta fér a serpenyőbe így. Akár formát is adhatunk neki, még izgalmasabb lesz.

- A palacsintákat fa spatulával (vagy mint én, lapos, egyenes fakanállal) forgassuk- így nem karcoljuk a sütő felületét. (Egyébként a normál palacsinta sütésekor is ezt a módszert használom.)

Végül nézzük a receptet!
Az alábbi leírás eredetileg gofrisütőhöz alkalmas, de mint a fentiekből látszik, serpenyőben is megállja a helyét. A tészta maga nem túl édes, így akár sós változatban is készíthetjük (a vaníliás cukor elhagyásával, valamint több só és esetleg fűszerek hozzáadásával).
Továbbá variálhatjuk az ízeit: több cukor, esetleg fűszer (fahéj, esetleg mézeskalács-keverék) kerülhet bele. Én nagyon szeretem kókuszos változatban is: kb. a tészta feléhez 10 dkg kókuszreszeléket teszek. A kókusztól édesebb lesz a végeredmény. Ezen kívül gesztenyével is dúsíthatjuk: gesztenyepürét (mi tavaly ősszel szedtünk "valódi" gesztenyét- ezt tettem bele) keverve a tésztához jóval "erősebb" lesz.

Gofri

Elkészítési idő:

Előkészítés: 15 perc
Sütés / főzés: 20 perc

Hány adagra elég?

Adagok: 4

Hozzávalók:

  • 20 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál margarin/vaj
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás

Leírás:

A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzáadjuk a cukrot és a a vaníliás cukrot is. Mérőedénybe tesszük a margarint, megolvasztjuk (mikróban). Hozzátesszük a tejet, majd a tojásokat és elkeverjük. Miután a nedves hozzávalókat simára kevertük, hozzáöntjük a száraz hozzávalókhoz, krémesre keverjük. A tésztát gofrisütőben kisütjük.

 

Hmmm... már csak házi lekvár, mogyorókrém vagy tejszínhab kell hozzá, és kész a tökéletes desszert. Vagy reggeli. Vagy csak úgy...

süti beállítások módosítása