(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Kétperces praktika- Szalmiákszeszt a foltra!

2019. április 11. - zöldülő

Ammónium-hidroxid- hétköznapi konyhanyelven szalmiákszesz. Szúrós szagú, színtelen folyadék. De mire jó a háztartásban? 

20190408_191044_2.jpg

Előfordult már, hogy mosás után izzadságfolt maradt a ruhán? Szalmiákszeszt rá. Beáztathatjuk a ruhát a szalmiákszeszes vízbe (1 liter vízhez 1 dl szalmiákszesz), vagy vattapamaccsal kezelhetjük közvetlenül  a foltot. Majd mossuk ki normál módon.

Vérfolt eltávolítására hasonló jó eredménnyel alkalmazhatjuk, 1 liter meleg vízben oldjunk fel 1 dl szalmiákszeszt, ebben áztassuk, mossuk ki a foltot. A folttisztítás után mossuk, öblítsük a szokott módon.

Kiváló zsíroldó, így felületek zsírtalanítására is használhatjuk, 1:1 arányú, meleg vizes keverékét. Ezen kívül rezet tisztíthatunk vele (hígítás nélkül használjuk ebben az esetben).

Szőnyegtisztításhoz: 1:1 arányú keveréket készítünk langyos vízzel. Szórófejes flakonból a szőnyeg felületére permetezzük, száradás után alaposan kiporszívózzuk a szőnyeget. 

FONTOS! Soha ne keverjük az ammónium-hidroxid-oldatot fehérítővel, savakkal! A szalmiákszesz szúrós, irritáló szagú, lehetőleg viseljünk maszkot és nyissunk ablakot (főként szórófejes flakonnal történő) használatakor.

 

süti beállítások módosítása