(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Kosármesék- a (vászon)szatyor és a többiek

2019. március 22. - zöldülő

Kisgyerekes anyaként egy ráérős vásárlás felér egy wellness-pihenéssel, mondják sokan- persze ez csak az egyedül történő vásárlásra igaz. A viccet félretéve, amióta anyuka vagyok, igyekszem még okosabban, hatékonyabban, gyorsabban, "zöldebben" intézni a bevásárlást- és megelőzni a túlfogyasztást, 

Szerencsére a bevásárlási fortélyok egy részét már anyukámtól elleshettem: a klasszikus fogásokat. Írj bevásárlólistát, ne menj éhesen, szomjasan, bánatosan bevásárolni, tervezz előre, vigyél szatyrot, figyeld az akciókat, hasonlítsd össze az egységárakat... szóval volt egy jó alapom elindulni (köszi, Anyu).

Kezdjük a listával: ez az, amiről mindig csak a vásárlás után derül ki, hogy valami lemaradt... A listaírás nem pár perces feladat- legalábbis nálam. Elsőként a heti menü szükséges hozzávalóit nézem át, aztán a kifogyóban lévő nagyobb tételeket, végül ami még eszembe jut. Anyukám módszere, hogy ami elfogy/kifogy, azonnal felírja egy üzenőtáblára, így mindig szem előtt van (és könnyebb a listaírás...). Ezt a módszert én is használni fogom valamilyen formában.

A következő pont, az éhség-, szomjúság-, és bánat-mentesség egyértelmű, azt hiszem. Ha mégis részt vesz a lányom is a bevásárláson (igazából imádja...), akkor neki külön viszek inni, enni, méghozzá saját ivópohárban és lehetőleg nem csomagolt terméket (még véletlenül se gondolják, hogy a polcról van... én egyébként nem engedem a gyereknek, hogy kifizetés előtt bármit megegyen/megigyon/kibontson a boltban). A hisztit is igyekszem kontrollálni, már egész jól meg lehet beszélni vele a dolgokat. Vagy igyekszem az általa bedobált árut a kosárból észrevétlenül kikapni. Vagy nem tudomást venni a földön fetrengő gyerekről... Szóval résen kell lenni, ha nem akarok észrevétlenül 2 halkonzervvel, 4 csomag szalvétával, fürdőszivaccsal (anyaaaaaa, macis...) meg némi plusz csokival szembesülni a kipakolásnál.

A tervezésről: szerintem mindenki alkalmazza, ha nem is teljesen tudatosan. Én előre tervezek (legkésőbb az odaúton) egy útvonalat, amin a végigmenve a lehető leggyorsabban végzek. Ha csak egy nagyobb helyre megyek, ott is lehet egy ideális útvonalat választani (ha ismerem a helyszínt... és nem pakolták át a legutóbbi látogatás óta az egészet), de sok kisebbnél még jobban működik. 

Szatyorszabály #1: mindig legyen nálad legalább egy, de jó ha több is akad a táskában/autóban/zsebben. Az autóban minden méretből tartok egyet-egyet, a táskában jól megfér a kicsi összecsomagolható. Már csak arra kell figyelni, hogy a kipakolás után vissza is kerüljön a helyére. A következő "szint" a műanyag és egyéb szatyrok, táskák kiiktatása/felváltása lesz újrahasznosítható vagy újrahasznosított anyagúra.

Akciók: sajnos még nem tartok ott, hogy a vásárlást kizárólag helyi termelőknél/ helyi boltokban intézzem. Sok megszokott termék van, amit a nagyáruházban szerzünk be (főként, mivel a jelenlegi lakhelyünkön 1+fél bolt van, mondanom sem kell, milyen választékkal... és milyen árakon!). Manapság vidéken már nem érvényes az a sztereotípia, hogy milyen jó, mert nem kell messzire vinni a friss árut és a helyieknél beszerezheted, így olcsó. Ez NEM igaz, sőt! Ha termelsz magadnak, tényleg "olcsó" lehet (vetőmagot, öntözővizet és a munkádat leszámítva), vagy legalább bio/ kevésbé vegyszerezett. De ehhez idő, lelkesedés és terület is kell. Na meg egy kis hozzáértés. Itt még a helyi piac sem jellemző, bár ezen még változtathatok/unk. De nem csak zöldség/gyümölcs az amit vásárolunk, természetesen.
Az akciókra visszatérve: a nagyobb bevásárlások előtt végignézem a szóba jöhető áruházak újságjait (online), és amellett döntök, ahonnan a legtöbb áru a legolcsóbban beszerezhető. Persze általában minden dolgot akciósan/ jó áron, egy helyen beszerezni képtelenség... Ha lehetőség van, megéri a plusz időt és útba is esik (jelentős megtakarítás érhető el a ráfordítás arányában), érdemes több helyről bevásárolni az árakat és akciókat figyelembe véve. Persze ehhez jelentős önuralom kell, hogy csak azt vegyük meg, ami a listánkon szerepel. És gyerek nélkül abszolváljuk a körutat, különben jelentős áru- és kiadástöbblettel zárhatunk.

Egységárak összehasonlítása: megéri az az 5 másodpercet, amíg rápillantunk (és összehasonlítjuk). Jelentős lehet a megtakarítás, hiszen a "most ajándék 50 gramm" vagy "2+1 akció" csalóka lehet, és nem minden esetben igaz a "nagyobb/ több olcsóbb" sem. Némely üzlet kissé nehezít, és nem mindig ugyanabban a mértékegységben írja ki az egységárat a különböző kiszereléseknél.

Persze a "zöldítés" jegyében ennél jóval többet kell tennem, hogy valóban hulladékmentesebb és fenntarthatóbb legyen a bevásárlás- vagy éppen a nem-vásárlás.

A későbbiekben erre még visszatérek, és megosztom az én kitűzött céljaimat és módszereimet.

süti beállítások módosítása