(Más)félmillió lépés egy fenntarthatóbb jövőért

Zöldlábnyom

Zöldlábnyom

Rablóhús evőpálcikával

2019. március 20. - zöldülő

A fenti szóösszetételnek nem sok értelme van, gondolhatnánk, avagy ki eszik rablóhúst evőpálcikával? Mindjárt fény derül az igazságra!

A lenti ötlet nem is tőlem, hanem anyukámtól származik, habár nem feltétlen az újrahasznosítás, hanem a "szükségből erényt" inspirálta.

Elsőként, mi is az a rablóhús? Nem vagyok biztos benne, hogy mindenki ugyanígy ismeri ezt a -családunkban igen kedvelt- egyszerű ételt. A rablóhús -nálunk- alapvetően hurkapálcára húzott kolbász, sonka, hagyma, burgonya és szalonna. A hozzávalókat körülbelül egyforma vastagságúra és méretűre vágjuk, majd sorban egymás után feltűzzük a hurkapálcára, tetszőleges sorrendben. Addig ismételjük, míg el nem fogy a hely a pálcán. Ha elkészültek a nyársak, tepsibe téve, alufóliával letakarva megsütjük, míg a zöldségek puhák, a húsfélék ropogósak lesznek (nem valami diétás fogás). A fenti recept gyakorlatilag bármivel elkészíthető, amit nyársra lehet húzni, csirkével, zöldségekkel, esetleg nem olvadó, kemény sajttal... rengeteg jó recept elérhető, de csak a fantáziánk szab határt a variációknak (például egy hűtőtakarítás alkalmával fellelt alapanyagokkal).

Miután megismertük a rablóhús receptjét, hamarosan elárulom az evőpálcika szerepét is (bár valószínűleg már megfejtettétek...).

Mivel a hurkapálca törékeny, vékony és csak egyszer használható, így minden alkalommal kidobás vár rá, miután felfaltuk róla a ráhúzott finomságokat. Egy vasárnapi rablóhús-készítés közben (az alapanyagok feldarabolása után természetesen) derült ki, hogy a meglévő hurkapálca-állomány kevés lesz- így gyorsan kellett alternatívát keresni. Kedvelem a japán konyhát, szívesen fogyasztok szusit, bár ritkán jutok hozzá (köszi Tesó, hogy hozol nekem időként). A házhoz-szusi esetében miden alkalommal egyszer használatos, bambusz evőpálca jár a menühöz. Nos, mint lelkes újrahasználó, én a pálcákat szépen elmosogattam, kiszárítottam és eltároltam, jó lesz még valamire elven. Anyukám ezekre akadt rá a fiókban, és remek érzékkel használta fel hurkapálcika helyett. És bevált! Előnyei, hogy újrahasznosított, sőt újra használható (nem törik el, és mosogatás-szárítás után várja a következő bevetést), mérete pont megfelelő, egyik vége hegyesebb, így könnyebb az alapanyagokat ráhúzni. Tökéletes rablóhús-nyárs!

Pontosítva a címbeli szóösszetételt: rablóhús- evőpálcikán. Igazi kultúrmix!

 

 

 

süti beállítások módosítása